Jesteś tutaj:

Główna treść strony

Trwa sezon grzybobrania. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Grodzisku Mazowieckim radzi i ostrzega

Data: 04.10.2019 r., godz. 11.15   565
Grzyby są chętnie spożywane zarówno ze względu na swoje wartości smakowe jak i zapachowe. Ich zbieranie wymaga jednak odpowiedniej wiedzy i rozwagi. Na wszystkie z nich bowiem są jadalne, a o pomyłkę nie jest trudno. Na co zwrócić uwagę gdy wybieramy się do lasu? Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Grodzisku Mazowieckim przygotowała kilka zasad bezpiecznego grzybobrania i kupowania grzybów. Warto się z tymi informacjami zapoznać.
Zasady bezpiecznego grzybobrania

Zbieramy tylko te grzyby, które znamy

Warto mieć ze sobą atlas grzybów w formie książeczki i/lub aplikacji.

Zbieramy grzyby wyrośnięte, dobrze ukształtowane, gdy cechy gatunku są dobrze rozpoznawalne.

Owocniki wykręcamy z podłoża, miejsca po nich przykrywamy ściółką, aby nie dopuścić do wyschnięcia grzybni.

Grzyby zbieramy do wiklinowych koszy, łubianek i innych przewiewnych pojemników, aby wilgoć z grzyba mogła odparować. W foliowych torebkach lub w plastikowych kubełkach grzyby zaparzą się i zepsują.

Nie niszczymy grzybów po które nie sięgamy, nawet te trujące są potrzebne w ekosystemie leśnym.

W dniu zbioru grzyby należy oczyścić i przetworzyć.

Jeżeli pojawią się wątpliwości co do gatunku grzyba, można zgłosić się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i poprosić klasyfikatora grzybów świeżych o konsultację.


Zasady bezpiecznych zakupów

Jeżeli kupujemy grzyby od sprzedawców, którzy sami je zbierali – zapytajmy o ATEST.
Każdy sprzedawca, przed rozpoczęciem handlu powinien zgłosić się po stosowny atest (ważny przez 48h) do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.


Zdjęcie:pixabay.com
Fundusze Europejskie